Konopné poživatiny – prosperujúci biznis a zníženie škôd

Foto: WEB
Konopkar, 6. januára 2019

Ľudia konopu jedli tak dlho, ako ju fajčili. Prvé dokumentované požívatiny, resp. konopou naplnené jedlá, aby sme boli presnejší, pochádzajú z Indie, kde sa GDS spustí po prvý raz tento rok. Požívatiny sa používali počas duchovných a ceremoniálnych udalostí a boli ponúkané vojakom pred bitkami.

Dokonca aj vtedy bolo známe, že THC a iné zložky konopy sú rozpustné v tukoch, pretože  recepty v sanskrite radili, aby sa rastlina najprv pripravila zohriatím v ghí (druh oleja na varenie) a až potom skombinovala s iným jedlom. Konopou naplnené ghí tak bolo predchodcom konopného masla, ktoré je dnes neodmysliteľným počiatočným bodom každého konopného šéfkuchára. Orálne podávanie kanabinoidov spoločne s lipidmi (tukmi) viedlo k oveľa väčšej absorpcii a vyšším úrovniam v krvnej plazme v porovnaní s konzumáciou kanabinoidov samotných.

 

 

Varenie aj fajčenie ohrievajú konopu dostatočne na to, aby dekarboxylovali THCA na THC, čo je prekurzor pre hlavnú psychoaktívnu ingredienciu v konope. Okrem toho je hlavný rozdiel v účinkoch medzi jedením a fajčením v tom, že fajčenie vedie k rýchlej absorpcii a nástupu účinkov (minúty), kým jedenie má oveľa pomalší nástup (hodiny). Navyše, keď zjete konopu, budete mať v porovnaní s rovnakou dávkou pri fajčení nižšiu vrcholnú úroveň látky v krvi (menej intenzívny efekt) a dlhšie trvanie účinkov (budete pod vplyvom dlhšie). Je tomu tak preto, lebo keď sa konopa pojedá v porovnaní s tým, keď sa fajčí, prichádza k pomalšiemu odbúravaniu (odstráneniu) a širšej distribúcii THC do tela.

Kým pri fajčení sa človek vyhne takzvanému efektu prvého priechodu metabolizmom (rozloženie v pečeni), jedenie konopy umožňuje vašej pečeni, aby ju rozložila na viac ako 50 metabolitov, pričom niektoré z nich sú psychoaktívne. Je dôležité, že takmer 100% THC sa premení na 11-hydroxy-THC, zatiaľ čo pri fajčení len 20%. Celkovo, 11-hydroxy-THC je viac psychoaktívne ako THC, takže budete viac pod vplyvom.

Fajčenie sa stalo dominantným spôsobom užívania vo väčšine krajín zo štyroch dôvodov. V prvom rade, fajčenie vyžaduje malú alebo nulovú prípravu a to malé množstvo prípravy, ktoré je občas potrebné, ľudia považujú za príjemné. V druhom rade, ľudí, ktorí sa chcú dostať pod vplyv, priťahuje jednak rýchlosť nástupu účinkov, ktorú fajčenie ponúka, a tiež schopnosťou titrácie spotreby na požadovaný efekt.

 

 

Ak musíte čakať dve hodiny, aby ste vedeli, ako veľmi pod vplyvom po jednej dávke ste, tak dať si aj druhú dávku predčasne môže spôsobiť, že budete pod vplyvom príliš. Po tretie, fajčenie vedie k predvídateľnému účinku u ľudí, ktorí fajčia pravidelne. A nakoniec, zdieľanie jointu je oveľa viac spoločenské ako ponúkanie hašišového koláčika.

Kým sú obavy zo škodlivých účinkov fajčenia jednou z najčastejšie sa ozývajúcich obáv o verejné zdravie, obzvlášť v krajinách, kde sa konopa mieša s tabakom, je príťažlivosť spôsobu užitia, ktorá obchádza toto riziko, zjavná.

Ponúkať širokú paletu rozličných a často veľmi chutných požívatín je tiež v kontexte regulovaného obchodu veľmi dobré pre biznis. Medzi rokmi 2015 a 2016 sa predaj požívatín v štátoch ako Colorado zvýšil o viac ako 50% – len za jeden rok.

 

 

Aj keď požívatiny predstavujú len zlomok celkového trhu s konopou, ich popularita narastá. Napríklad GDS dáta od amerických účastníkov nazbierané za posledné tri roky ukázali, že požívatiny prešli z kategórie vzácne volených do kategórie najbežnejších foriem užívania konopy, zaznamenávajúc rast z 2,5% v GDS2016 a 3,7% v GDS2017 na 13,7% v GDS2018.

Potenciál pre rast, poháňaný dopytom, kulinárskou vynaliezavosťou a ziskom, je obrovský. Je potrebné povedať, že požívatiny sa veľmi líšia pokiaľ ide o ich zloženie a profil rizík. Napríklad CBD produkty s menej ako 1% THC majú veľmi malé riziká a predávajú sa ako látky s liečivými účinkami, kým požívatiny ako čokolády s vysokým obsahom THC môžu viesť ku zdrvujúcej skúsenosti už pri umiernenej konzumácii.

 

Pôvodný text: Profesor Adam R Winstock a Dr. Larissa J Maier

 

Zdroj: sapas.sk

 

Prečítaj si viac z kategórie:
Články