Čo s konopnou múkou v kuchyni

Táto múka je vynikajúcim doplnkom pri varení a pečení a to z viacerých dôvodov.
Konopná múka sa vyrába pomletím konopných semienok, ktoré sú čiastočne zbavené oleja. Vďaka tomu sa zabezpečí vyššie využitie cenných látok, ktoré sú inak skryté v semiačku a taktiež sa predĺži jej trvanlivosť.
Hlavné výhody používania konopnej múky
- Jej chuť je lahodná a príjemná.
- Je bez lepku – je teda vhodná aj pre celiatikov.
- Je zdrojom všetkých esenciálnych aminokyselín (tie, ktoré si ľudské telo nevie samo syntetizovať a musí ich prijať pomocou stravy).
- Obsahuje omega-3 (podporuje kardiovaskulárny systém) a omega-6 (podporuje zdravie kostí a mozgu) mastné kyseliny a tiež GLA (gama linolénové kyseliny – podporujú zdravie pokožky a vlasov, regulujú metabolizmus a zdravý reprodukčný systém…).
- Je veľmi bohatá na minerály – Mg, Ca, Fe, K, P, Cu, Zn, ktoré sú pre správne fungovanie ľudského tela nevyhnutné.
- Nachádza sa v nej veľké množstvo bielkovín – približne z 30% je tvorená z bielkovín, a preto je veľmi vhodná pre ľudí, ktorí sa snažia ustrážiť si množstvo prijatých sacharidov a súčasne zvýšiť príjem bielkovín v strave.
- Je veľmi bohatá na vitamíny – obsahuje komplex vitamínov B.
Ako konopnú múku používať
Dá sa s ňou nahrádzať pšeničná múka, hoci treba si dávať pozor na to, že konopná múka pri pečení nezväčšuje objem.
je teda vaším cieľom upiecť nadýchaný koláč, samozrejme, že ju môžete použiť, ale zmiešajte ju s inou múkou napríklad v pomere 3:1 alebo 1:1.
Pridávať ju inak môžete úplne všade – do koláčov, na zahustenie polievok alebo omáčok, do dezertov, palaciniek, buchiet…
Zdroj: zdravie.cvicte.sk