Konopné semená v kuchyni

Konopné semená sa z času na čas stretnú s nejakým tým predsudkom, nakoľko sú… konopné. Ľudia však okamžite menia názor, keď zistia, že ide o najvyváženejší prírodný zdroj esenciálnych mastných kyselín.
A ako ste na tom s konopnými semenami vy? Našli by sa aj vo vašej kuchyni alebo vás ich konzumácia až tak neláka? Pokojne zahoďte predsudky a poďte sa s nami pozrieť, čo všetko sa v konopných semienkach nájde!
Vitamíny B, C, E, betakarotén, vápnik, železo, meď, draslík, mangán, fosfor, zinok, vláknina, sacharidy, bielkoviny, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, kyselina gama-linolenová.
Nie, nestrieľame len tak od buka všetky prospešné látky, ktoré nám napadli. Toto všetko je totiž obsah konopných semien!
Pozastaviť sa treba rozhodne pri obsahu vlákniny. Tej v konopných semienkach nájdete až neuveriteľných 84%!
A keď už je reč o prospešnosti týchto semiačok, darmo by ste v nich hľadali akýkoľvek cholesterol alebo lepok.
Navyše majú vynikajúcu orieškovú chuť, čiže sú ideálne na také to večerné vyjedanie pri filme, namiesto nezdravých solených čipsov.
Konopné semená ako klíčky, prípadne mlieko
Konopné semienka si môžete dokonca aj naklíčiť a používať ako súčasť šalátov.
Prípadne si z týchto semien vyrobte konopné mlieko – je to jednoduché. Stačí, keď ich namočíte na noc do vody a na druhý deň prepláchnite a rozmixujte spolu s vodou (na jeden pohár semien treba cca dva poháre vody). Konopné mlieko môžete piť samé, ale výborne chutí aj s ovocím alebo škoricou.
Konope, či sa nám to páči alebo nie, je rozhodne zázrakom prírody. Prečo? Nuž, začnime tým, že dokonale prečistí črevá. A čo tak predĺžiť si mladosť? Stačí tak málo – pravidelne konzumovať konopné semená.
Zdroj: kamzakrasou.sk