Konopný raw dezert s baobabom

Foto: dobruchut.azet.sk
Konopkar, 5. februára 2017

O konope som už písala a ešte budem, lebo jej skvelé účinky na organizmus sú nezanedbateľné. Teraz len pripomeniem, že konopné semienka majú na 100g v surovom stave viac bielkovín ako mäso.

V mojom recepte je však aj iná, veľmi zaujímavá plodina – baobab. Naposledy som o ňom viac čítala v románe „Púšťou a pralesom“, ako sa deti Staško a Nela ukrývali pre dervišmi práve v jeho obrovských útrobách.

Budem citovať zdroj mojich informácií, slovenskú stránku krež.sk: „Ikonický strom africkej savany Baobab plodí tvrdé ovocie s jemnou a výživnou dužinou uprostred. Ovocná dužina získavaná z tvrdých strukov je používaná na výrobu prášku s vysokým obsahom mikroživín: vitamíny, stopové minerály a antioxidanty. Baobabový prášok je skvelým zdrojom vitamínu C, fosforu, draslíka, železa a vápnika. Je taktiež považovaný za prebiotický vďaka vysokému obsahu vlákniny. Baobab neponúka len veľké rozpätie živín, ale aj citrusovú chuť čo ho predurčuje na použitie v kuchyni pri príprave jedál a nápojov: smoothies, džúsy, jogurty, dezerty a ovocné šaláty.“

 

Baobab

 

Odporúčané užívanie podľa krež.sk je 5g denne. TIP na baobabovú limonádu pre exotickú párty: na liter studenej vody s lístkami mäty, alebo verbeny použite 2PL 100% baobabového prášku a zamiešajte. Je výborným osviežením v horúčavách a doplnkom vzácnych živín.

 

1. Semienka konope – lúpané, namočte vopred aspoň 2h, aby sa dali vymixovať do hladkej kaše. Ak vám nevadia drobné hrudky, alebo nemáte dobrý mixér, namáčať ich nemusíte. 

2. Datľa – ak je to tip Medjool, je mäkká a zvyčajne sa kvôli mixovaniu namáčať nemusí, ale pri namáčaní z nej vznikne kvalitný sirup. 

3. Rozmixujeme všetko do hustej kaše a podávame hneď po vymixovaní. Dezert má sviežu a lahodnú chuť. Pri pridaní kokosového mlieka vznikne smoothie.

 

Zdroj: dobruchut.azet.sk

 

Prečítaj si viac z kategórie:
Články
Lajkujte konopkar.sk a dostávajte aktuálny konopný obsah v slovenčine.